Feit: Onderzoek ‘Schiphol in zee’ gewoon stopgezet in jaren ’90

Bron: Nieuwsuur

In de jaren ’90 was er een speciaal, groots opgezet onderzoeksprogramma, Flyland genaamd. Ingenieurs, beleidsmakers en adviesbureaus van binnen en buiten de overheid werden aangetrokken. Het programmabureau Flyland kreeg 50 miljoen gulden (zo’n 20 miljoen euro) voor vijf jaar onderzoek.

Maar al na twee jaar – drie jaar voor het einde – trok staatssecretaris Melanie Schultz plotseling de stekker uit het onderzoek. In mei 2003 liet ze de Kamer weten het programma stop te zetten vanwege “te veel onzekerheden in de ontwikkeling van de luchtvaart”.

“Onbegrijpelijk in het licht van de onderzoeksresultaten”, zegt Roel in ’t Veld. Hij hield als voorzitter van de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) toezicht op Flyland. “De regering had flink geïnvesteerd in Flyland, en de eerste uitkomsten waren hoopvol. Er was in ieder geval reden om door te gaan met onderzoek.” Die onderzoeksresultaten, tot dan toe, werden nog wel vastgelegd in een eindrapport met de veelzeggende ondertitel ‘Conclusies bij een voortijdig einde’.

Lees er alles over (bron: Nieuwsuur / NOS 18-4-2018)
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2227965-luchthaven-op-zee-onrealistisch-onderzoek-is-nooit-voltooid.html