Particulieren starten geluidsmetingen rondom MAA

Meten = weten
Ongetwijfeld heeft u behoorlijk wat last van de toegenomen drukte op het vliegveld Maastricht Aachen Airport, met name betreffende de vrachtvluchten. Sinds december 2019 heeft de Provincie Limburg 6 meetstations geinstalleerd om de geluidsoverlast te meten. Drie meetstations zijn geplaatst in de gemeente Meerssen (Meerssen-West, Raar en Rothem) en drie in de gemeente Beek. Hoewel de belofte is gedaan dat er publieke rapportage zou volgen, zodat de bevolking meer inzage kan krijgen in de het type geluidsoverlast, zoals bijvoorbeeld welke vliegtuigen maken nu het meeste lawaai, welke luchtvaartmaatschappijen bezoeken MAA en wanneer, wordt er meer van de noord- of de zuidbaan gebruik gemaakt, is daar tot op heden nog niets van terecht gekomen.

Met ondersteuning van de Stichting Duurzaam Meerssen (SDM) is het mogelijk gemaakt om inmiddels 16 particuliere meetstations te installeren. Deze zijn sinds begin mei operationeel. Er wordt gebruik gemaakt van de Duitse organisatie Deutscher Fluglärmdienst (DFLD). Deze dienst bestaat al sinds 2002 en heeft in 6 Europese landen en sinds kort in Canada meer dan 570 meetstations staan. De resultaten van deze meetstations zijn te vinden op de website van EANS.net
www.maa-monitor.nl