MAA & de provinciale verkiezingen maart 2019

Ik wil minder vliegtuig-overlast… wat moest ik stemmen?

De Zuid-Limburgse heuvels: geliefd door de 600.000 inwoners en door miljoenen toeristen. Allemaal genieten ze van landschap, natuur en rust. Nog wel… maar toenemende overlast door vliegverkeer vanuit Maastricht-Aachen Airport (MAA) en Bierset (Luik – B) zetten het gebied steeds meer onder druk. Er is een nieuwe vergunning in de maak voor MAA en er waren provinciale verkiezingen (20 maart 2019). Dit was DE kans om de politici te laten inzien dat groei van overlast niet gewenst is. Vanwege onze gezondheid én vanwege de economische belangen van het kwaliteitstoerisme – met 20.000+ vaste fulltime banen de economische motor van het Heuvelland. U kon uw stem bepalen met onze keuzehulp.

Grote winnaar op 19 maart was “Forum voor Democratie” een partij die – bizar genoeg – vooraf geen enkele informatie gaf over haar standpunten ten aanzien van Limburg. Gelukkig plaatsen ze zichzelf daarmee min of meer buitenspel.
2e winnaar was GroenLinks, die haar aanhang juist in het Heuvelland sterk zag toenemen, dat had natuurlijk veel (alles?) te maken met het vlieglawaai.

Uitkomst van de coalitieonderhandelingen is dat Limburg de enige provincie is met een college met PVV en FvD. De linkse partijen hadden geen trek in regeren met extreem rechts. Het zou een ‘extraparlementair college’ moeten voorstellen zonder programma, samengesteld uit ‘onafhankelijke’ specialisten en een aantal oudgedienden uit het vorige collge van GS. Bedoeling is dat elke kwestie individueel wordt beoordeeld. Dit politieke experiment maakt de ‘kwestie vliegveld’ echter ongewis. (Er is immers geen coalitieprogramma). Maar heel misschien biedt het ook kansen. Zo wil men o.a. ook een “bindend correctief referendum” invoeren, waarmee besluiten achteraf door de kiezer kunnen worden teruggedraaid. We gaan het zien…

Maar wij zetten onze strijd onverminderd voort, al helemaal gezien de berichten dat zelfs nachtvluchten in Beek als serieuze optie worden bekeken in Den Haag.

We hebben onze stemwijzer laten staan zodat u nog eens terug kunt zoeken wat de standpunten waren. (En vanaf nu letten op het stemgedrag van de partijen in het ‘Limburgs parlement’.)

  • GROENstem er gerust op, zijn tegen verdere groei MAA
  • ORANJEkijk uit met je stem,  geen uitgesproken standpunt
  • ROOD zeker niet op stemmen willen MAA laten groeien.

OPROEP AAN POLITIEKE PARTIJEN:
Bent u het niet eens met de weergave van uw partijstandpunt of onze samenvatting: laat het ons weten! Wij zijn blij als partijen hun standpunt in deze kwestie zo duidelijk mogelijk formuleren / nuanceren. Ook als het standpunt tussentijds is aangescherpt: neem contact op met de redactie via SjoenEnStil[a]gmail.com

Ontbreekt een partij? Dan hebben we geen standpunt kunnen vinden (Lokaal Limburg) of ze hebben helemaal geen programma of misschien bestaan ze niet meer (Volkspartij Limburg en Fractie Bus).